• Kandidatenlijst 2023
    Onze geweldige kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen op 15-3-2023
  • DSCN0788
    Bewonersprotest tegen Windturbines in Gemeente Medemblik
  • Demonstratie
  • Prinsjesdag 3
    Statenlid Ilse Bezaan voor de Ridderzaal op Prinsjesdag (Den Haag, 20-9-2016)
Nederland weer van ons

Statenvragen "Provincie Noord-Holland blind voor toezegging inzake windmolens Groetpolder?"

Het lid M.S. Ludriks (PVV) deelt u, overeenkomstig het bepaalde in artikel 45 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van Provinciale Staten, mede dat hij aanvullende vragen wil stellen aan het College inzake zijn op 7 september 2016 binnengekomen set Statenvragen “Ratjetoe-opstelling windturbines Groetpolder” (107-2016).

Toelichting:

In de beantwoording op vraag 4 van de genoemde set Statenvragen, stelt het College dat de Adviescommissie Ruimtelijke Ontwikkeling (in het vervolg “ARO”) zich heeft gebogen over de ruimtelijke kwaliteit en dat ze vond dat de aanvraag daar aan voldeed.
Maar de ARO deed dat volgens het verslag van de ARO-vergadering op 23-8-2016 (zie bijlage), omdat de initiatiefnemer heeft aangegeven dat de rij kleinere turbines op korte termijn zal worden gesaneerd.

Op blz. 4 van het vergaderverslag staat:

“De locatie Groetpolder scoort slecht omdat er in de nieuwe situatie sprake is van twee typen windturbines op korte afstand van elkaar in dezelfde rij. Als ook de turbines in de nabijgelegen Wieringermeerpolder worden meegeteld is er zelfs sprake van drie typen turbines. Dit geeft een verwarrend en onrustig beeld. De verwachting is, zo geeft ook de initiatiefnemer aan, dat de rij kleinere turbines in de Groetpolder op korte termijn zal worden gesaneerd."

Het College refereert in haar beantwoording niet naar bovenstaande passage, maar geeft alleen aan dat het gaat over 6 nieuwe voor 12 oude turbines en dat dit niet in strijd is met de PRV en de beleidsregel ruimtelijke kwaliteit.

Het heeft er de schijn van dat Groetpolder B.V. tegen de ARO heeft gezegd dat ze de 7 resterende turbines op korte termijn zullen saneren om zo te bereiken dat het plan niet op ruimtelijke kwaliteit wordt afgewezen.

Immers, als Groetpolder B.V. dit niet zou hebben gezegd tegen de ARO, dan zou ze bezwaar moeten hebben gemaakt tegen het verslag van de vergadering op 23-8-2016.
Dit op 31-8-2016 vervaardigde verslag staat op de site van de provincie Noord-Holland en de betreffende zin lijkt tussen 31-8-2016 en nu niet te zijn aangepast (voor de goede orde staat het van de site gedownloade verslag in de bijlage).

1) Kan het College aangeven of ze op de hoogte was van de betreffende toezegging tot sanering door Groetpolder B.V. en waarom in de beantwoording van set 107-2016 niet wordt gerefereerd naar deze toezegging?
Graag een gemotiveerd antwoord.

2) Kan het College aangeven hoe hard de betreffende toezegging tot sanering is en wanneer precies deze sanering gaat plaatsvinden?
Graag een gemotiveerd antwoord.

3) Welke maatregelen gaat het College nemen, mocht blijken dat Groetpolder B.V. de ARO op het verkeerde been heeft gezet en niet op korte termijn overgaat tot de toegezegde sanering? Graag een gemotiveerd antwoord.

M.S. Ludriks
PVV Noord-Holland

BRON

(*) “Verslag 49e vergadering ARO, 23 augustus 2016” (ARO, 31-8-2016)

  • Hits: 1850