• Kandidatenlijst 2023
    Onze geweldige kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen op 15-3-2023
  • DSCN0788
    Bewonersprotest tegen Windturbines in Gemeente Medemblik
  • Demonstratie
  • Prinsjesdag 3
    Statenlid Ilse Bezaan voor de Ridderzaal op Prinsjesdag (Den Haag, 20-9-2016)
Nederland weer van ons

Spreektekst Statenvoordracht HOV in ’t Gooi, PIP, tracédeel Hilversum/Laren (PS-vergadering 3-10-2016)



Voorzitter,

Vandaag besluiten wij over het PIP, het gedeelte tussen Laren en Hilversum.

Ik sta hier als volksvertegenwoordiger en zo lees ik de stukken en niet als wegen- of waterbouwkundig ingenieur, niet als specialist infra, niet als specialist vervoerswaarden en exploitatie, niet als specialist verkeersgegevens, niet als akoestisch specialist, niet als luchtkwaliteitsspecialist, niet als specialist ecologische effectbepaling, niet als specialist mitigatieplan, enzovoorts. 

Er zaten 2.163 bladen bij mijn agenda en als ik van ieder blad vijf zaken zou moeten kunnen weten, dan zitten wij op 10.000 punten en dat haal ik gewoon niet. Ik geef een algemeen verhaal.

Wij gaan niet akkoord met deze voordracht. Vanuit de regio is er met name na de beslissing in 2014 om een PIP op te tuigen, grote weerstand tegen dit plan. Ik ga niet in op de sores tussen Blaricum en Laren, maar alleen dit stukje. Na 2014 toen in de regio duidelijk werd wat er stond te gebeuren, stonden mensen op.

Die gaan met ons en met mij als volksvertegenwoordiger en ongetwijfeld ook met collega’s hier in de zaal, bellen en mailen. Uiteraard antwoorden wij daarop en wij zijn de regio ingegaan en hebben met mensen gesproken. Wij hebben een tour du monde gemaakt door de omgeving, de consequenties gezien en de verhalen aangehoord.

Daar maak je een rapport van en dat bespreek je met de fractie. Normaal zijn wij voor HOV en asfalt, alleen met dit hebben wij echt een probleem. Het gaat om 120 miljoen euro voor het gehele project en wij spreken nu over 71 miljoen euro, erg veel geld. Wij horen in de regio dat bus 320 bevalt, maar de bereikbaarheid van het ziekenhuis en Anna’s Hoeve is een probleem.

Daarom willen wij na goed overleg niet verder met het PIP zoals dat er nu ligt. In de nota van beantwoording zienswijzen HOV ’t Gooi van juli 2016 staat iets waarvan ik niet echt gecharmeerd ben. Bij hoofdstuk 2.2 staat bij tracékeuze:

“De tracékeuze is na zorgvuldige afweging tot stand gekomen en hier wordt niet op teruggekomen.”

Zo staat het er, hier wordt niet op teruggekomen. PS bepalen of daarop wordt teruggekomen en gezien de politieke verhoudingen zal dat vandaag niet gebeuren, maar ik wil benadrukken dat niet GS maar PS dat bepalen.

Dat is een van de redenen waarom wij als fractie hebben besloten om niet in te stemmen. De HOV is onze ogen de JSF van ’t Gooi, een hoofdpijndossier.

Ik dank u voorzitter.

  • Hits: 2000