• Kandidatenlijst 2023
    Onze geweldige kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen op 15-3-2023
  • DSCN0788
    Bewonersprotest tegen Windturbines in Gemeente Medemblik
  • Demonstratie
  • Prinsjesdag 3
    Statenlid Ilse Bezaan voor de Ridderzaal op Prinsjesdag (Den Haag, 20-9-2016)
Nederland weer van ons

Statenvragen "Energiebeleid Noord-Holland mogelijk gebaseerd op leugens VVD-bobo Ed Nijpels"

Het lid M.S. Ludriks (PVV) deelt u, overeenkomstig het bepaalde in artikel 45 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van Provinciale Staten, mede dat hij vragen wil stellen aan het College.

Toelichting:

In het bericht “Ombudsman: ‘Feiten’ over windmolens van SER zijn misleidend” van de Elsevier op 4 november 2016 (*) komt naar voren dat de Sociaal Economische Raad (SER) volgens de Nationale Ombudsman in haar ‘factcheckers’ onvolledige en eenzijdige informatie heeft verstrekt over de voor- en nadelen van windenergie om ogenschijnlijk de bouw van windmolens te promoten.

Zo is volgens de Nationale Ombudsman dhr. Reinier van Zutphen, de informatie wat betreft huiswaardedaling verouderd en nu incorrect en kan de stelling van de SER dat geluidsoverlast meevalt, niet zomaar worden geplaatst zonder onderbouwing.

VVD-bobo dhr. Ed Nijpels is als voorzitter van de borgingscommissie van het Energieakkoord, namens de SER verantwoordelijk voor het bewaken van de uitvoering van dit omstreden en voor de Nederlandse burger peperdure akkoord en had de factcheckers geïntroduceerd om alle ‘onzinverhalen’ over duurzame energie de kop in te drukken.

In het artikel “Ombudsman: Nijpels is eenzijdig over windenergie” van het NRC op 4 november 2016 (**) valt tevens te lezen dat de Nationale Ombudsman dhr. Nijpels oproept om zijn feitenoverzicht over windenergie “te bezien op juistheid en volledigheid”, ofwel een publiekelijke oorwassing.

De Partij voor de Vrijheid maakt zich grote zorgen dat onvolledige en eenzijdige informatie van de SER ook is gebruikt in het energiebeleid van de provincie Noord-Holland, waardoor Noord-Hollandse burgers mogelijk onnodig ernstige nadelen ondervinden en Noord-Hollands belastinggeld over de balk is gesmeten. Bovendien schaadt de werkwijze van de SER en dhr. Nijpels nog verder het vertrouwen van burgers in de overheid, dat al jaren onder druk staat.

Ondergetekende stelt aan het College van Gedeputeerde Staten de volgende vragen:

1) Heeft het College m.b.t. haar besluiten inzake windenergie gebruik gemaakt van informatie die door de SER is verstrekt? Zo ja, kunt u aangeven welke informatie van de SER precies is gebruikt bij welk besluit en welke financiële gevolgen betreffende besluiten hadden? Graag een gemotiveerd antwoord.

2) Kunt u aangeven hoeveel Noord-Hollands belastinggeld in totaal is besteed aan de uitvoer van het Energieakkoord m.b.t. windenergie en de precieze samenstelling van dit bedrag? (hierbij ook graag aandacht voor kosten, zoals reiskosten t.b.v. de ondertekening van convenanten)
Graag een gemotiveerd antwoord.

3) Bent u bereid, als blijkt dat het College onvolledige en eenzijdige informatie van de SER heeft gebruikt bij haar besluiten m.b.t. windenergie, waar mogelijk het energiebeleid van de provincie Noord-Holland op dat vlak te herzien? Zo nee, waarom niet?

4) Wat vindt u ervan dat de SER, ogenschijnlijk bewust, onvolledige en eenzijdige informatie heeft verstrekt om burgers en overheden te misleiden, waardoor het aangezicht van “de overheid” nog verder wordt geschaad? Graag een gemotiveerd antwoord.

In een ander artikel van het NRC met de titel “Bij de familie Luiken kolkt de wind om het huis heen”, gepubliceerd op 3 november 2016 (***), valt te lezen dat de WOZ-waarde van de woning van de familie Luiken is afgewaardeerd met maar liefst 40.000 euro door twee nabijgelegen windmolens die voor veel geluidsoverlast zorgen.

5) Is het College bereid de verplichting in te stellen dat bij te realiseren windprojecten onafhankelijke organisaties en onroerend goed experts vooraf de waarde van nabijgelegen woningen moeten bepalen, zodat bij een taxatie achteraf kan worden vastgesteld wat de schade zal gaan worden en is het College bereid aan te geven bij wie huiseigenaren voor compensatie van het verlies kunnen aankloppen? (zoals ooit door onze fractie voorgesteld in motie M34/2015 tijdens de PS-vergadering van 28 september 2015)
Zo nee, waarom niet? Graag een gemotiveerd antwoord.

M.S. Ludriks
PVV Noord-Holland

BRONNEN

(*) http://www.elsevier.nl/economie/achtergrond/2016/11/feiten-over-windenergie-van-ser-blijken-misleiding-396049/ 

(**) https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/03/ombudsman-nijpels-is-eenzijdig-over-windenergie-5127419-a1530076 

(***) https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/03/bij-de-familie-luiken-kolkt-de-wind-om-het-huis-heen-5128335-a1530082 

  • Hits: 1763