• Kandidatenlijst 2023
    Onze geweldige kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen op 15-3-2023
  • DSCN0788
    Bewonersprotest tegen Windturbines in Gemeente Medemblik
  • Demonstratie
  • Prinsjesdag 3
    Statenlid Ilse Bezaan voor de Ridderzaal op Prinsjesdag (Den Haag, 20-9-2016)
Nederland weer van ons

Statenvragen "Windmolens draaien illegaal rondjes boven landbouwgrond en creëren gevaarlijke situatie"

Het lid M.S. Ludriks (PVV) deelt u, overeenkomstig het bepaalde in artikel 45 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van Provinciale Staten, mede dat hij vragen wil stellen aan het College.

Toelichting:

In het bericht “Weer protest van ‘buren’ tegen plannen voor vervanging windpark bij Breezand” uit het Noordhollands Dagblad van 31 december 2016 (*) komt naar voren dat omwonenden van windpark Westeinde opnieuw in protest komen tegen plannen voor vervanging van zeven windmolens langs het Noordhollands Kanaal tussen Breezand en ’t Zand.

Gedeputeerde Staten blijkt voornemens te zijn om een ’verklaring van geen bedenkingen’ af te geven, waardoor exploitanten van het windpark toestemming krijgen om rotorbladen van de windturbines over landbouwgrond te laten draaien en indirect ook toestemming wordt gegeven voor de vervanging van de zeven turbines.

Volgens de NLVOW (Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines) is het begrijpelijk dat omwonenden tegen genoemde verklaring zijn, aangezien er momenteel helemaal geen juridische toestemming voor de zeven turbines is om hun rondjes boven landbouwgrond te draaien. Door een ‘verklaring van geen bedenkingen’ zou dit juridische probleempje stiekem moeten worden opgelost.

Daarnaast zijn omwonenden misschien nog wel meer tegen de vervanging van de turbines, omdat deze nabij ondergrondse hogedruk gasleidingen van Gasunie liggen. Zij vrezen gevaarlijke situaties bij bijvoorbeeld mastbreuk of afbrekende rotorbladen.

De Partij voor de Vrijheid deelt de zorgen van de omwonenden en verbaast zich over de gang van zaken in deze. De zeven turbines lijken een opeenstapeling van problemen op te leveren.

Ondergetekende stelt aan het College van Gedeputeerde Staten de volgende vragen:

1) Klopt het dat de betreffende zeven turbines momenteel illegaal hun rondjes draaien boven landbouwgrond? Zo ja, bent u bereid zo snel mogelijk actie te ondernemen om de turbines stil te zetten en zo nee, waarom niet?

2) Is er door betreffende agrarische ondernemers op welke manier dan ook schade ondervonden door het (mogelijk illegaal) draaien van de genoemde turbines boven landbouwgrond? Zo ja, hoe groot is deze geleden schade?

3) Klopt het dat een eventuele ‘verklaring van geen bedenkingen’ de deur op een kier kan zetten voor de exploitanten om de zeven turbines te vervangen, iets waar onder andere absoluut geen draagvlak voor is bij omwonenden? Graag een gemotiveerd antwoord.

Aan de hand van het Handboek Risicozonering Windturbines zijn richtlijnen opgesteld t.a.v. veiligheidsafstanden van windturbines en hogedruk gasleidingen. De zogenaamde PR 10-6 contour van de zeven windturbines bedraagt 77 meter (“High Impact Zone”) waarbinnen zich geen risicovolle objecten mogen bevinden. De windturbines van het windpark Westeinde bevinden zich op slechts 30 meter van een hogedruk gasleiding. Dat is dus binnen de High Impact Zone.

4) Deelt u de mening dat het onverantwoordelijk is om binnen deze High Impact Zone de zeven windturbines te vervangen? Zo nee, waarom niet? Graag een gemotiveerd antwoord.

M.S. Ludriks
PVV Noord-Holland

BRON

(*) http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/schagen/article28905007.ece/Weer-protest-van-buren-tegen-plannen-voor-vervanging-windpark-bij-Breezand_?lref=R3 

  • Hits: 1644