• Aftrap campagne Provinciale Statenverkiezingen met PVV-lijsttrekker Marco Deen in de Statenzaal (Haarlem, 13-2-2019)
 • Kandidatenlijst 2019
  Onze geweldige kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen op 20-3-2019
 • DSCN0788
  Bewonersprotest tegen Windturbines in Gemeente Medemblik
 • Demonstratie
 • Prinsjesdag 3
  Statenlid Ilse Bezaan voor de Ridderzaal op Prinsjesdag (Den Haag, 20-9-2016)
Nederland weer van ons

Spreektekst Ontwikkelingsperspectief Circulaire Economie (PS-vergadering 10-7-2017)

Voorzitter,

De PVV is van mening dat de markt dit soort ontwikkelingen voor economische groei en banen op zich moet nemen zonder een prominente rol van de overheden. Zelfs geen faciliterende want ook daar zijn ook weer de nodige middelen mee gemoeid terwijl de praktijk zal uitwijzen dat het vooral voordelig is voor een select aantal bedrijven.

De circulaire economie is natuurlijk een gewenst toekomstbeeld waarin werkelijk vrijwel alles deel zal uitmaken van een kringloop, maar het is vooral een wensbeeld met een duidelijke, niet te onderschatten keerzijde.

Een economie waarin 30% van het materiaalgebruik bestaat uit voedsel en 20% uit fossiele energie die niet zomaar in een kringloop kunnen worden gebracht; u hoort het goed, bijna de helft van energie en materiaalgebruik kan niet zomaar in een kringloop gezet worden.

Opkomende landen zijn waarschijnlijk nog een halve eeuw bezig met het opbouwen van infrastructuur, voordat er een staat kan worden bereikt, waarin de behoefte aan grondstoffen kan worden gedekt door deze terug te winnen.

Voorzitter, ook een gigantisch land als China ziet zichzelf nog als een opkomend land. Bovendien blijkt de ontkoppeling van economische groei, iets waar we allemaal naar streven en materiaalgebruik niet zomaar te maken. Het is vooral een mentale omslag die bereikt zal moeten worden maar tegen welke prijs?

Het streven naar minder gebruik van grondstoffen juichen wij op zich toe, maar moeten overheden, waaronder de EU, daar nu zo nodig een prominente rol in spelen en daar belastinggeld aan besteden?

Als een circulaire economie inderdaad economische groei en banen gaat opleveren, moet de markt dit dan niet zoveel mogelijk gaan oppikken, zonder een prominente rol van overheden?

Immers, Bedrijven gaan over banen, en bedrijven creëren alleen banen als ze kunnen concurreren op de wereldmarkt en uitzicht hebben op winstgevende groei.

 • Hits: 1356