• Kandidatenlijst 2023
    Onze geweldige kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen op 15-3-2023
  • DSCN0788
    Bewonersprotest tegen Windturbines in Gemeente Medemblik
  • Demonstratie
  • Prinsjesdag 3
    Statenlid Ilse Bezaan voor de Ridderzaal op Prinsjesdag (Den Haag, 20-9-2016)
Nederland weer van ons

Statenvragen "Grote zorgen inzake bestrijding windmolenbranden"

Het lid M.S. Ludriks (PVV) deelt u, overeenkomstig het bepaalde in artikel 45 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van Provinciale Staten, mede dat hij vragen wil stellen aan het College.

Toelichting:

In een artikel uit het Algemeen Dagblad (*) van 27 september 2017 valt te lezen dat een windmolen aan de Lepelaarsweg te Zeewolde (provincie Flevoland) is afgebrand, waarbij twee monteurs in grote problemen kwamen.

Mede omdat het lokale brandweerkorps niet beschikte over de juiste middelen om een dergelijke brand te bestrijden, is besloten bovengenoemde windmolen van Windmolenpark Zeewolde uit te laten branden.

Tevens verklaart dhr. Geertjan Veenstra (woordvoerder brandweer):

“Er was eerst nog sprake van de komst van een gespecialiseerd team met een kraan uit Haaglanden, maar dat zou veel te lang duren.”

Het laten uitbranden van een windmolen neemt echter wel risico's met zich mee. De molen zou namelijk kunnen instorten of wieken zouden kunnen loslaten met alle gevolgen van dien.

Bovendien blijkt uit de lezing van buren aan de lange polderweg dat de molens van Windmolenpark Zeewolde al op leeftijd zijn: over acht jaar worden ze afgeschreven.

Uit een artikel uit De Stentor (**) van 28 september 2017 blijkt tevens dat er in betreffende molens (type N.E.G. Nicon 950) geen brandwerende maatregelen zijn:

“Een sprinklerinstallatie? Die heeft enkele geen zin, je moet een installatie bouwen om water met een druk van 10 bar boven in de mast te krijgen, groot en kostbaar."

De twee monteurs die bij de brand in grote problemen kwamen, werken voor Bettink Service uit Barneveld, hetzelfde bedrijf dat in 2013 twee medewerkers kwijtraakte bij een fatale brand in een windmolen in het Zeeuwse Ooltgensplaat. Zij hadden geen abzeilapparatuur bij zich, toen de gondel vlam vatte.

Hoewel dit incident zich afspeelde in de provincie Flevoland, maakt de Partij voor de Vrijheid zich enorme zorgen over de capaciteiten van de lokale brandweer in Noord-Holland om dergelijke branden adequaat te bestrijden en de gevolgen die eventuele branden kunnen hebben voor de omgeving, brandblussend- en onderhoudspersoneel.

Ondergetekende stelt aan het College van Gedeputeerde Staten de volgende vragen:

1) Beschikken de lokale brandweerkorpsen in Noord-Holland over de middelen om dergelijke branden adequaat te kunnen bestrijden? Zo nee, waarom niet?

2) Deelt u de mening dat bij windmolens altijd installaties aanwezig dienen te zijn die water met een druk van 10 bar kunnen spuiten om gevaarlijke situaties en potentiële rampen te voorkomen? Zo nee, waarom niet?

3) Kunt u aangeven hoeveel windturbines er in Noord-Holland staan die binnen 8 jaar van hun levenseinde zitten, hoe vaak deze worden gecontroleerd en op welke zaken bij deze controles wordt gelet?

4) Deelt u de mening dat onderhoud aan windmolens enkel en alleen mag worden uitgevoerd door bedrijven die hun personeel uitrusten met abzeilapparatuur om de veiligheid van hun werknemers te waarborgen? Zo ja, welke mogelijkheden heeft u om dat af te kunnen dwingen?

Bij meerdere windparken in Noord-Holland liggen hogedruk gasleidingen. (bv. bij Windpark Westeinde en bij Lambertzwaag nabij de A7 en een benzinestation)

Iets meer dan elf jaar geleden vond er in het Waalse Ghislenghien een ramp plaats door een explosie veroorzaakt door een lek in een gasleiding. Er vielen in totaal 24 doden (waaronder 5 brandweerlieden), 200 gewonden en branden twee fabrieken helemaal af. (***)
Een dergelijk scenario is niet ondenkbaar als een in brand staande windmolen instort of wieken verliest.

5) Zijn de windturbines van het windpark Westeinde van hetzelfde type als deze waarbij op 27-9-2017 brand is uitgebroken?

6) Bestaat er een draaiboek/protocol hoe te handelen bij een brandincident van een windturbine nabij de infrastructuur van hogedruk gasleidingen van de Gasunie?

7) Is er een evacuatieprotocol in het geval er zich een brand voordoet en op welke manier worden de mensen in de nabijheid hierover ingelicht?

8) Worden bij dergelijke windparken meteen de gasleidingen door Gasunie afgesloten als zich windmolenbranden voordoen? Welk regime wordt bij dergelijke calamiteiten gehanteerd?

M.S. Ludriks
PVV Noord-Holland

BRONNEN

(*) “Brandende windmolen dreigt in te storten” (AD, 27-9-2017)

https://www.ad.nl/binnenland/brandende-windmolen-dreigt-in-te-storten~a1228140/ 

(**) “Geruststellende deskundige: niet alle molens branden af” (De Stentor, 28-9-2017)

https://www.destentor.nl/flevoland/geruststellende-deskundige-niet-alle-molens-branden-af~a70554f2/  

(***) http://www.nieuwsdossier.nl/bedrijfsrampen/gasexplosie-in-ghislenghien-zorgt-voor-nationale-ramp 

  • Hits: 1760