• Kandidatenlijst 2023
    Onze geweldige kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen op 15-3-2023
  • DSCN0788
    Bewonersprotest tegen Windturbines in Gemeente Medemblik
  • Demonstratie
  • Prinsjesdag 3
    Statenlid Ilse Bezaan voor de Ridderzaal op Prinsjesdag (Den Haag, 20-9-2016)
Nederland weer van ons

Spreektekst Verklaring van geen bedenkingen Windpark Nieuwe Hemweg (PS-vergadering 2-10-2017)

Voorzitter,

Vandaag spreken we, als het goed is, over de laatste twee van zes nieuw te realiseren windparken op land. Iedereen blij, want ze worden namelijk geplaatst op een industriegebied. Ondanks dat de Omgevingsdienst aangeeft dat er geen gevoelige bestemmingen, zoals woningen, binnen 600 meter staan heeft mijn fractie toch wat bedenkingen over de gekozen locatie. De windmolens komen namelijk wel binnen 600 meter van bebouwing te staan, ondanks dat dit volgens het coalitieakkoord eigenlijk niet is toegestaan.

Zitten hier bijvoorbeeld ook bedrijfswoningen tussen? Dat begrip blijft vaag. En kan GS verzekeren dat er geen ander potentieel gevaar in de buurt is?

Zo hebben ProRail en de NS bijvoorbeeld al aangegeven zich zorgen te maken over potentiele ijsafzetting en geeft Liander aan zich eventueel zorgen te maken over mogelijke schade op de omliggende hoogspanningsinfrastructuur mocht de windturbine falen.

En dat ze falen hebben we vorige week weer kunnen zien, voorzitter. In Zeewolde stond een windmolen in de brand. Daarbij raakte twee monteurs gewond. Bij een ander incident in 2013 in Zeeland kwamen twee monteurs nog om het leven. We moeten er zorg voor dragen dat het ontwerp Nieuwe Hemweg niet ook een potentiele ramplocatie wordt, zoals bij het omstreden park Westeinde dat veel te dicht bij gasleidingen ligt.

Voorzitter, in de commissievergadering werd het probleem met de ‘lijnopstelling’ al aangekaart. Deze loopt namelijk krom, zo kunnen we zien op de kaart. Is het dan nog wel een ‘lijn’ vragen wij ons af. Er is inmiddels een brief gekomen, maar of hier sprake is van een precedentwerking is nog geen antwoord op gekomen. Misschien nu wel? Vraag ik de Gedeputeerde. Ook hier lijkt het er namelijk op dat iets wat krom is wordt recht gepraat door zowel de Staten als GS.

Tot slot wil mijn fractie nog even kort stilstaan bij het overlijden van mevrouw Ina Vonk. Zij heeft de laatste vijftien jaar van haar leven moeten strijden tegen een illegaal geplaatste windmolen vlak naast haar huis. Zij sliep altijd met de radio aan om het geluid van de wiekendrager te overstemmen. Vele rechtszaken later kreeg mevr. Vonk uiteindelijk alsnog haar gelijk waardoor de windmolen verwijderd moest worden. Wij wensen de familie en nabestaanden namens de PVV veel sterkte toe.

Dank u, voorzitter.

  • Hits: 1265