• Kandidatenlijst 2023
    Onze geweldige kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen op 15-3-2023
  • DSCN0788
    Bewonersprotest tegen Windturbines in Gemeente Medemblik
  • Demonstratie
  • Prinsjesdag 3
    Statenlid Ilse Bezaan voor de Ridderzaal op Prinsjesdag (Den Haag, 20-9-2016)
Nederland weer van ons

Vragen "Striktere meldingsplicht ongelukken en incidenten met windturbines"

Het lid M.S. Ludriks (PVV) en het lid D.J. van der Sluijs (PVV) delen u, overeenkomstig het bepaalde in artikel 45 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van Provinciale Staten, mede dat zij vragen willen stellen aan het College.

Toelichting:

Op de website caithnesswindfarms.co.uk van Caithness Windfarms Information Forum (CWIF) staat een bericht (*) met daarin een wereldwijd overzicht van incidenten met windturbines tot 31 maart 2018.

Er zijn wereldwijd 2.231 incidenten geregistreerd, maar CWIF gelooft dat dit aantal nog maar het tipje van de ijsberg is, aangezien de Daily Telegraph op 11 december 2011 (**) aangaf dat RenewableUK bevestigde dat er alleen in het Verenigd Koninkrijk al 1.500 incidenten en ongelukken met windturbines waren, terwijl de lijst van CWIF uitgaat van 142 ongelukken tussen 2006 en 2010 in het Verenigd Koninkrijk.

Hierbij gaat het onder andere om incidenten als “wiekfalen” en “brand”. Deze incidenten komen het vaakst voor. De trend die duidelijk uit de cijfers naar voren komt, is dat er meer ongelukken plaatsvinden naarmate er meer windturbines worden gebouwd.

Windturbines worden tevens groter en de kans op ernstige incidenten (naast milieuschade ook ecologische en economische schade) nemen daardoor toe.

Bedrijven zijn verplicht om milieucalamiteiten en zogenoemde "ongewone voorvallen" te melden bij omgevingsdiensten; dat moet o.b.v. de wet Milieubeheer artikel 17.2, lid 1.

Echter, als wordt gekeken naar de voorbeelden van meldingsplicht die bv. worden gegeven door de omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (***) kan worden afgevraagd of deze de windturbine-eigenaren stimuleren om te melden dat er bv. een wiek van een turbine is gevlogen. Immers, er hoeven bv. geen giftige gassen te zijn vrijgekomen, waardoor er in principe niets gemeld hoeft te worden.

De Partij voor de Vrijheid vindt het belangrijk dat overheden en burgers zo goed mogelijk inzicht krijgen in situaties die afwijken van het normale gebruik en de bouw van windturbines. Het grote aantal ongelukken en incidenten die op de site van CWIF staat en wat waarschijnlijk nog maar het tipje van de ijsberg is, is daar een goede reden voor. Daarom stellen ondergetekenden de volgende vragen:

1) Deelt u de mening dat het van groot belang is dat zo exact mogelijk in kaart wordt gebracht en jaarlijks wordt gepubliceerd hoeveel ongelukken en incidenten er met windturbines gebeuren? Zo nee, waarom niet?

2) Bent u van mening dat de gegeven voorbeelden van meldingsplicht niet “waterdicht” zijn en uitbreiding verdienen? Zo nee, waarom niet?

3) Deelt u de mening dat de provincie als bevoegd gezag voor de uitgifte van vergunningen voor de bouw van windturbines, ook de taak heeft om incidenten en ongelukken zo nauwkeurig mogelijk te monitoren en jaarlijks te publiceren? Zo ja, bent u bereid een provinciaal meldpunt op te zetten & zo nee, waarom niet?

Bij Windpark Westeinde wordt voor de sloop van de fundering gebruik gemaakt van een hydraulische sloophamer, waardoor de gehele omgeving (inclusief nabijgelegen hogedruk gasleidingen) staat te vibreren. De omliggende grondeigenaren hebben de bouwmaatschappij en ontwikkelaar van het windpark al aansprakelijkheid gesteld voor de te verwachte schade.

4) Moeten incidenten die in relatie staan tot het gebruik van een hydraulische sloophamer op dit moment ook gemeld worden bij de betreffende omgevingsdienst? Zo nee, waarom niet?

Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft een 0-meting laten uitvoeren bij het dijklichaam waar de windturbines op worden geplaatst om eventuele schade vast te kunnen stellen.

5) Moet eventuele schade aan het dijklichaam ook worden gemeld bij de betreffende omgevingsdienst? Zo nee, waarom niet?

Uit het bericht op de website van CWIF komt naar voren dat er gelukkig meerdere landen zijn die inzien dat windturbines een groot gevaar kunnen zijn voor de veiligheid van mensen en de volksgezondheid. Zo riep in 2014 een rapport van het Finse ministerie van Volksgezondheid op om een minimale afstand te hanteren van twee kilometer tussen huizen en windturbines.

In het rapport werd geconcludeerd dat de ontwikkelaars van windenergie moeten begrijpen dat geen economische of politieke doelstelling mag prevaleren boven het welzijn en de gezondheid van personen.

6) Deelt u de mening dat een dergelijke conclusie ook te allen tijde het centrale uitgangspunt dient te zijn m.b.t. windparken in Noord-Holland? Zo ja, hoe gaat u dit uitgangspunt verwerken in provinciaal beleid & zo nee, waarom niet?


M.S. Ludriks                     D.J. van der Sluijs 
PVV Noord-Holland        PVV Noord-Holland


BRONNEN

(*) http://www.caithnesswindfarms.co.uk/AccidentStatistics.htm 

(**) https://www.telegraph.co.uk/news/uknews/8948363/1500-accidents-and-incidents-on-UK-wind-farms.html 

(***) https://www.odnzkg.nl/mozard/!suite86.scherm0325?mPag=2196 

  • Hits: 1307