• Kandidatenlijst 2023
    Onze geweldige kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen op 15-3-2023
  • DSCN0788
    Bewonersprotest tegen Windturbines in Gemeente Medemblik
  • Demonstratie
  • Prinsjesdag 3
    Statenlid Ilse Bezaan voor de Ridderzaal op Prinsjesdag (Den Haag, 20-9-2016)
Nederland weer van ons

Statenvragen Windturbines NS op opstelterrein “de Nieuwe Hemweg”

Het lid M.S. Ludriks (PVV) deelt u, overeenkomstig het bepaalde in artikel 45 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van Provinciale Staten, mede dat hij vragen wil stellen aan het College.

Toelichting:

Uit een artikel van AT5 (*) blijkt dat de NS samen met energiemaatschappij Vattenfall in 2020 een windturbinepark wil realiseren op opstelterrein “de Nieuwe Hemweg” bij Amsterdam.

Het gaat om zes nieuwe windturbines van maar liefst bijna 100 meter hoog en als het aan de NS ligt, worden vaker bedrijfsgronden gebruikt om windturbines op te plaatsen.

Zo stelt mw. Carola Wijdoogen (directeur Duurzaam Ondernemen bij de NS):

“Ik denk dat nog meer bedrijven hun eigen assets voor het opwekken van groene energie op deze wijze kunnen inzetten. Er is meer mogelijk dan je denkt.”

De Partij voor de Vrijheid maakt zich zorgen over deze ontwikkeling en daarom wil ondergetekende aan het College van Gedeputeerde Staten de volgende vragen stellen:

1) Kunt u aangeven hoe ver de te plaatsen windturbines komen te staan van woningen, en wat de gevolgen zijn voor de waarde van deze woningen en de geluids- en lichtoverlast voor omwonenden? Graag een gemotiveerd antwoord.

2) Kunt u zo gedetailleerd mogelijk aangeven op welke manier de omwonenden zijn betrokken bij de plannen voor dit windturbinepark en wat er met kritiekpunten is gedaan door de initiatiefnemers? Graag een gemotiveerd antwoord.

3) Zijn er momenteel nog meer plannen in de provincie van bedrijven die grond willen gaan gebruiken om windturbines te plaatsen? Zo ja, waar en graag de details van de plannen.

4) Deelt u de mening dat de NS zich alleen moet bezighouden met haar kerntaak, namelijk het (op tijd) laten rijden van treinen i.p.v. het volbouwen van Noord-Holland met windturbines? Zo nee, waarom niet?

5) Bent u van mening, kijkende naar de enorme ophef die het Klimaatakkoord veroorzaakt in de samenleving en de vele onduidelijkheden die dit akkoord bevat, dat bedrijven ontmoedigd zouden moeten worden om te investeren in windturbines en zouden moeten kijken voor investeringen in energievormen die wel rendabel zijn, kunnen voldoen aan de energievraag en geen schade toebrengen aan de gezondheid van mens en dier? Zo ja, welke rol ziet u daar voor de provincie weggelegd en zo nee, waarom niet? Graag een gemotiveerd antwoord.

 

M.S. Ludriks
PVV Noord-Holland

 

BRON

(*) https://www.at5.nl/artikelen/191049/ns-bouwt-windmolenpark-bij-rangeerterrein-nieuwe-hemweg  

  • Hits: 903