Inbreng Coalitieakkoord 2015-2019 GS (PS-vergadering 26-5-2015)
Geachte Voorzitter, collega-Statenleden en overige toehorenden,
We staan aan de start van een nieuwe periode van de Provinciale Staten. Mijn fractie is op volle sterkte weer terug en daar wil ik onze kiezers hartelijk voor danken.
Zoals gebruikelijk wordt het coalitieakkoord aan het begin van een Statenperiode besproken met de oppositie. Daar zijn we nu dan ook mee bezig. Wat de resultaten zullen zijn van dit coalitieakkoord, kunnen we aan het eind van deze Statenperiode bekijken. Plannen liggen er in elk geval weer genoeg. Een mooi dichtgetimmerd plan van de coalitie met een beetje ruimte voor kruimeltjes voor de oppositie. Een combinatie van oude wijn in oude zakken, nieuwe wijn in oude zakken en oude wijn in nieuwe zakken! Kortom, van alles wat.
Mijn fractie zal het akkoord beoordelen op kwaliteit en "al dan niet nadelige gevolgen" voor de burgers van Noord Holland. Daar waar wij het niet eens zijn, zullen wij de komende jaren met alternatieve plannen komen.
"Deze coalitie van VVD, D66, PvdA en CDA, zal er de komende vier jaar alles aan doen om de motor harder te laten draaien" staat er te lezen in het coalitieakkoord. En dat is hard nodig. Noord-Holland heeft het inkomenstechnisch de afgelopen jaren wel iets beter gedaan dan het landelijk gemiddelde, m.u.v. 2012, maar niet significant. En voor wat betreft de werkloosheid....die is de afgelopen 4 jaar met ruim 2% opgelopen. De PVV zal dan ook graag met de coalitie meedenken om plannen te maken ter verbetering van de economie die er ook daadwerkelijk toe doen. En er voor zorgen dat al onze Noord-Hollandse werkelozen zo snel als mogelijk weer aan het werk komen.
Voorzitter, in het coalitieakkoord wordt toch weer gesproken over de Duinpolderweg. De minister heeft aangegeven dat voor deze weg geen geld beschikbaar is de komende jaren. Helemaal uitgesloten is het niet dat hier geld voor beschikbaar is, maar dan moet de provincie aantonen dat de weg voor heel wat meer dan alleen de regio van belang is. Deze vraag wordt al ruim een jaar gesteld, maar er is nog steeds geen antwoord op gekomen.
De Statencommissie Verkeer en Milieu van Zuid-Holland heeft woensdag 7 januari in grote meerderheid een streep gezet door de huidige plannen voor de Duinpolderweg. Er is daar nu gekozen voor een tussenstap. De Commissie oordeelde dat zij zich eerst wil uitspreken over de verkeerskundige knelpuntanalyse en discussie wil voeren over de noodzaak van een nieuw wegtracé alvorens de volledige MER op te stellen. Hierdoor is de toekomst van de veelbesproken weg onzeker geworden. Is het niet verstandiger en uiteindelijk goedkoper, we hebben het tenslotte over verspilling van miljoenen aan belastinggeld dat door de burgers bijeen is gebracht, om deze weg te schrappen en de beschikbare gelden over te hevelen naar de West Frisiaweg en de aansluiting A8-A9?
Provinciale herindeling. Mijn fractie dacht even bij het lezen van het niet onwelwillend tegenover een provinciale herindeling staan van deze coalitie, we gaan het hier toch niet weer een paar jaar over hebben? Maar bij het lezen van "Er dient echter wel een visie ten grondslag te liggen die het gehele land aangaat", waren we toch wat opgeluchter. Een visie die het hele land aangaat ontbreekt bij deze regering. Dus waar maken we ons op dit moment druk om?
De economische, toeristische en recreatieve mogelijkheden van de kustplaatsen aan de Noordzee zullen worden uitgebouwd, terwijl er tegelijkertijd wordt gezorgd voor de veiligheid van de kust en de verfraaiing van het landschap. Mijn fractie vraagt zich af hoe we dit dan moeten rijmen met windmolens op zee van 180 meter tiphoogte op een afstand van 12 mijl. Een muur van windmolens zal de horizon ontsieren en zoals de kustgemeentes, waar veel van de in de coalitie zittende partijen zetels hebben in de gemeenteraad, verwachten dat het toerisme daardoor zal teruglopen. Om nog even verder in te gaan op deze 12-mijlszone waarover in het akkoord wordt gesproken, er liggen echter parken voor Egmond aan Zee en voor Zandvoort binnen deze zone. Hiervoor verwijs ik graag naar de Statenvragen van de PVV die hierover zijn gesteld:
De vraag was; "Op de video is o.a. te zien dat de windparken voor de kust van Egmond aan Zee en Zandvoort op 18,5 kilometer (dat is op ongeveer 11 mijl) van de kust liggen. Wat heeft het College ondernomen bij het Rijk om deze windparken te voorkomen aangezien ze binnen de 12-mijlszone liggen?" Het antwoord: "Indien het Rijk opteert voor wind op zee, is het college van oordeel dat dit buiten de 12-mijlszone moet worden gerealiseerd. Deze boodschap heeft het college in een gezamenlijke brief met de provincie Zuid-Holland overgebracht aan het ministerie van Economische Zaken. Recentelijk is op ambtelijk niveau opnieuw aangedrongen op het bouwen buiten de 12-mijlszone door middel van het versturen van een position paper aan Tweede Kamerleden. Vraag nu:
Hoe staat het hier nu mee? Wat is er gebeurd met die brief? Worden ze nu buiten de 12-mijlszone gerealiseerd, of is dit weer een al dan niet loze belofte uit het coalitieakkoord?
En dan nog een vraag over wind op land: kan de coalitie aangeven hoe hard nu deze 685,5 MW in het akkoord is?
Mijn fractie is over bepaalde elementen in het akkoord positief en vol verwachting van de resultaten. Het betreft hier: het doorzetten met West-Frisiaweg en de aansluiting A8-A9, het stimuleren van ontwikkelingen met betrekking tot verschillende vormen van duurzame energie, zoals thorium. Thorium zou een zeer mooi alternatief kunnen zijn voor de komende 40 jaar totdat wij kernfusie hebben ontwikkeld en ingevoerd.
Verder dat cultuurhistorie wordt gekoesterd, de ontwikkeling van een nieuwe PALLAS reactor, de herstructurering van bestaande bedrijventerreinen, en de aanleg van de nieuwe zeesluis.
Voorzitter, ik dank u voor uw aandacht.
- Hits: 2991