Statenvragen "Provincie, maak u hard voor eerlijke schadevergoedingen gedupeerden windturbines"
Het lid M.S. Ludriks (PVV) deelt u, overeenkomstig het bepaalde in artikel 45 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van Provinciale Staten, mede dat hij vragen wil stellen aan het College.
Toelichting:
In het artikel “Omwonenden windpark Wieringermeer willen meer schadevergoeding” op de website van het Noordhollands Dagblad (7 oktober 2015), komt uit een gehouden enquête onder omwonenden die woonachtig zullen zijn nabij het voorgenomen windpark Wieringermeer en niet financieel profiteren van de te bouwen turbines, naar voren dat ze een hogere jaarlijkse schadevergoeding willen voor de overlast die gaat komen.
Waar een boer die een windmolen op zijn terrein krijgt jaarlijks 24.000 Euro kan gaan oogsten, zou de geboden schadevergoeding voor bewoners die naast zo’n boer wonen en dus dezelfde overlast gaan ervaren, veel lager zijn. Het gevoel leeft sterk bij de bewoners dat de gemeente Hollands Kroon zich wel heeft ingespannen voor de vergoeding van grondeigenaren, maar niet voor de andere omwonenden.
Op 6 oktober hebben de vertegenwoordigers van de bewoners de resultaten van de enquête overhandigt aan onder meer Nuon, die windpark Wieringermeer wil gaan aanleggen. Men hoopt op een betere verdeling van het geld en hogere schadevergoedingen voor bewoners die dicht bij een windmolen wonen.
Hoewel de Partij Voor de Vrijheid om veel goed onderbouwde redenen mordicus tegen windmolens is en ze liever morgen allemaal ziet gaan dan nog eentje ziet komen, is de fractie wel van mening dat als ze onverhoopt toch worden geplaatst, er een eerlijke schadevergoeding moet zijn voor bewoners die overlast ervaren, waaronder waardedalingen van hun woningen. Deze waardedaling is minimaal 10%, blijkt uit onderzoek van de Vrije universiteit te Amsterdam.
Dat streven bleek ook wel tijdens de laatste Statenvergadering op 28 september 2015 toen onze fractie motie M34/2015 indiende om o.a. te bewerkstellen dat voor de bouw van windmolens door onafhankelijke organisaties en onroerend goed experts de waarde van een woning wordt bepaald, zodat bij een taxatie achteraf kan worden vastgesteld wat de schade zal gaan worden. Een eerlijkere systematiek is er bijna niet.
Ondergetekende stelt aan het College van Gedeputeerde Staten de volgende vragen:
1) Bent u bekend met het artikel van het Noordhollands Dagblad en de genoemde enquête (*)?
2) Deelt u de mening dat als er al windturbines worden geplaatst, het de normaalste zaak van de wereld moet zijn, dat omwonenden die overlast ervaren een schadevergoeding krijgen dat volledig recht doet aan de ervaren overlast? Zo nee, waarom niet?
3) Deelt u de mening van genoemde bewoners dat de gemeente Hollands Kroon de belangen van haar burgers die overlast gaan ervaren, heeft verwaarloosd, door zich wel in te spannen voor een goede vergoeding voor agrariërs, maar niet voor omwonenden? Zo nee, waarom niet?
4) Bent u bereid u nu eindelijk eens hard te maken voor door windmolens gedupeerde omwonenden en de vertegenwoordigers van gedupeerde bewoners actief bij te staan door bij de gemeente Hollands Kroon, Nuon en andere windmolenexploitanten te pleiten voor een eerlijke schadevergoeding, die in geval van waardedalingen van woningen goed kan worden bereikt door uitvoering te geven aan de eerder vermelde PVV-motie M34/2015? Zo nee, waarom niet?
M.S. Ludriks
PVV Noord-Holland
(*) “Omwonenden windpark Wieringermeer willen meer schadevergoeding” (Noordhollands Dagblad, 7 oktober 2015)
- Hits: 2220