• Historisch Medemblik
    Het tegenwoordig stadsgezicht van historisch Medemblik...
  • Overlast windmolens
    Door de overlast van windmolens raken mensen hun huis niet meer kwijt.
  • Windmolens FLOP!
    Molen rechts TOP, molen links FLOP (Medemblik)
  • Windmolen formaat
    Zo groot is dus een windmolen; bestelbus net een Dinky Toys (Medemblik) (Foto: Michel van Bergen)

Spreektekst Onderzoeksrapport Noordelijke en Randstedelijke Rekenkamer "het Waddenfonds gemonitord" (PS-vergadering 26-3-2018)

Voorzitter,

Mijn fractie was content met het rapport van de Randstedelijke Rekenkamer. Het gaf ons een goed beeld van wat daar gaande is. Ik heb de Randstedelijke Rekenkamer daar in de commissie ook mijn complimenten voor gegeven.

In de commissie is over de inhoud gesproken en ik heb namens mijn fractie aan gedeputeerde Loggen gevraagd om ons over de misstanden die het rapport aanduidt bij het Waddenfonds en de daarop genomen maatregelen naar aanleiding van de adviezen op de hoogte te houden.

Het blijkt dat er bij het Waddenfonds toch nog wat losse eindjes zijn. Inhoudelijk is er dus best nog wel veel van te vinden. De voordracht vraagt ons of wij kunnen instemmen met de adviezen van de Randstedelijke Rekenkamer. Dat kunnen wij voorzitter. Gedeputeerde Loggen heeft van ons het vertrouwen dat hij de zaken snel weer op het goede spoor krijgt.

Ik wil hem wel vragen of het mogelijk is geen geld meer te spenderen aan idiote projecten als een rechte weg. U hoort het goed, een kaarsrechte weg die ook niet de bolling van de aarde volgt van 6 kilometer lang. Ik kan me niet voorstellen dat deze weg een enorme publiekstrekker zal zijn of gaat worden voor de regio aldaar. En ik heb het echt geprobeerd voorzitter om me dat voor te stellen. Die 450.000 euro die het Waddenfonds daaraan heeft besteed, had volgens mijn fractie wel beter besteed kunnen worden.

Voorzitter, rest mij nog wel om te melden dat we het jammer vinden dat er niet direct wederhoor met de colleges van Noord-Holland, Friesland en Groningen heeft plaatsgevonden. Maar dat gaat, naar ik heb begrepen, nog wel gebeuren. In de commissie zal het Waddenfonds dus nog regelmatig onderwerp van gesprek zijn.

En hier laat ik het bij, voorzitter.​