"PVV rukt op naar randen Gooi" (De Gooi- en Eemlander, 5-4-2017)

De PVV rukt op naar de randen van de regio Gooi en Vechtstreek. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar maart doet de partij van Geert Wilders voor het eerst mee in de gemeenten Bunschoten en Stichtse Vecht en opnieuw in Almere.

In Stichtse Vecht, waar dorpen als Loenen aan de Vecht, Vreeland en Nigtevecht onder vallen, werd de PVV bij de Tweede Kamerverkiezingen vorige maand de derde partij met 12,7 procent van de stemmen. In Bunschoten scoorde de anti-islampartij ’slechts’ een vierde plaats, maar wordt dus toch een serieuze poging gewaagd.

Dat het bij deze gemeenten blijft, is opmerkelijk. Ook in Hilversum, Huizen, Wijdemeren, Laren, Blaricum en Eemnes kwam ’Wilders’ als vierde uit de bus.

In Gooise Meren eindigde de PVV als vijfde, maar net als in de andere gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek was ook hier sprake van winst voor deze partij. In Almere is de PVV de tweede partij achter de VVD.

In Weesp timmert prominente PVV’er Gerton van Unnik al jaren aan de weg en werd de PVV ook de vierde partij (achter GroenLinks) bij de landelijke verkiezingen.

Dat deze gemeente wordt overgeslagen, begrijpt Van Unnik wel. ,,Weesp is misschien nog één raadsperiode zelfstandig. Daarna is de gemeente samengevoegd met Amsterdam of Gooise Meren.’’

Dat vooral is gekozen voor gemeenten waar de PVV eerste of tweede partij werd, is logisch, vindt de ondersteuner van de PVV-fractie in de provinciale staten van Noord-Holland. ,,Er geldt ook een voorbehoud: deelname gaat alleen door als er goede kandidaten worden gevonden om de gemeenteraad mee te bestormen.’’

Tegen islam

Het gemeenteraadslid ziet het van de zonnige kant. ,,Er hebben dit keer 1200 Weespers op de PVV gestemd, 300 meer dan vier jaar geleden. Zij kunnen maart volgend jaar wel degelijk stemmen op een partij die tegen de islam is’’, hint hij op zijn DSB (Duurzame StadsBelangen).

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum, ook voorzitter van de regio Gooi en Vechtstreek, wil niet reageren op de oprukkende PVV.