"Geen metingen bij turbineplan" (Noordhollands Dagblad, 14-5-2016)

Nieuwe Niedorp - Geluidsbelasting op gevels, veroorzaakt door windmolens, hoeft bij bouwplannen voor turbines volgens de provincie Noord-Holland niet ter plaatse te worden gemeten. Volgens de regels die daarvoor gelden, is bij een vergunningaanvraag een berekening voldoende.

Zo laat het provinciebestuur PVV-Statenlid Menno Ludriks weten, die opheldering wilde naar aanleiding van een artikel in deze krant over plannen voor een nieuwe windmolen aan de Terdiek in Nieuwe Niedorp.

Wim en Carolien Luiken zijn volkomen verrast door het initiatief van hun buurman Hans Bood. Ook een nulmeting naar de gezondheidstoestand van omwonenden en gezondheidsonderzoek tijdens de exploitatie van turbines, zoals Ludriks bepleit, is volgens de provincie wettelijk niet vereist.

Ludriks’ oproep om gemeenten duidelijk te maken dat zij aangevraagde en verleende vergunningen voor turbines niet alleen via hun website, maar via alle denkbare communicatiemiddelen kenbaar moet maken, spreekt Gedeputeerde Staten wel aan. De provincie Noord-Holland voelt zich echter niet geroepen daarin verder een rol te spelen: dat is een verantwoordelijkheid van de gemeenten zelf, zo laten Gedeputeerde Staten weten.